za nákup nad 50 € automaticky získavate dopravu zdarma

Starostlivosť o koženú obuv

clanok

Jeseň je super obdobie na turistiku, keďže vysoké teploty už ustúpili, slniečko nás ešte trochu zohreje a príroda nám ponúka krásne farby. Ako v jeseni, tak aj v zime, ktorá je už za dverami nesmieme zanedbať správnu výbavu (hlavne nepremokavú obuv a vetrovku) a taktiež je dobre vedieť ako sa o ňu správne postarať.

Zameriam sa na koženú obuv, konkrétne od značky Hanwag, ktorú nosím zatiaľ 3 roky, prešla som v nej už veľa kilometrov, v rôznych terénoch a za rôznych podmienok. Môžem povedať že v týchto topánkach sa neobávam dobrodružstva do neznáma.

Začnem tým, ako si topánky pripravím pred túrou: 

1. Impregnácia voskom ✓ -nie tukom alebo olejom- nanášam stále na čisté a suché topánky.

Nubuková koža po použití vosku stmavne, ale dôkladným okefovaním sa to dá napraviť. Topánky si takto ošetrím minimálne 24 hodín pred použitím a ďalšie ošetrenie robím podľa intenzity používania, keď už vidím že topánka je opotrebovaná.

Z našej ponuky je na túto starostlivosť vhodný voduodpudivý vosk od značky Grangers.

 

 

2. Čistenie obuvi- po príchode domov z poriadneho, jesenného dobrodružstva mám väčšinou blato až za ušami a na hanwagoch polovicu lesa.

Na suchú špinu používam mäkšiu kefu, podľa potreby aj čistú vodu bez mydla, to koži škodí! Topánky nechám voľne vysušiť mimo tepelného zdroja ktorý koži tiež nerobí dobre. 

Impregnácia po každom umytí obuvi nie je potrebná, ak ju neznehodnotíme nesprávnymi prostriedkami a manipuláciou. 

 

Správnou starostlivosťou o topánky predĺžite ich životnosť a nebudete sa musieť obávať vyzuť si ich na útulni v spoločností iných turistov. :D

 

 

 

Prihláste sa pre odber newslettra a neujdú vám viac žiadne zľavy ani novinky:
* Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami na ochranu osobných údajov

Prihlásenie

Email:
Heslo:

Zabudli ste heslo? | Nová registrácia = 100 bodov