za nákup nad 50 € automaticky získavate dopravu zdarma

Otužovanie - benefit (nielen) pri zimnom outdoore

clanok

 

Jesenné mesiace lákajú azda všetkých ľudí do prírody, vďaka krásnym farbám. 

Okrem krásnych farieb, ideálnych teplôt na túry a prvého snehu, jesenné mesiace prinášajú ešte jedno. A to je štart s otužovaním. Práve v týchto mesiacoch začína klesať teplota vôd na vonkajších vodných plochách, a preto je ideálny čas začať.  Práve mesiace september, október a november sú ideálne na začatie otužovania. Výhody otužovania oceníš aj pri outdoorovej zimnej činnosti. Tvoje telo bude zvyknuté vystúpiť z komfortnej zóny a bude odolnejšie voči chladu. V zimných horách ťa teda menej prekvapia nečakané mínusové teploty a po vymrznutí máš menšiu šancu na prechladnutie - to však neznamená že nemusíš vôbec ochorieť, znižuje sa tým len pravdepodobnosť ochorenia, pretože si zlepšuješ imunitu. Je to však dlhší proces, a preto nečakaj že v sezóne kedy sa začneš otužovať, hneď začneš byť aj odolný voči chladným teplotám. Po istej dobe otužovania tvoje telo bude v omnoho lepšej kondícii ako po fyzickej tak aj po psychickej stránke. Ďalšou výhodou je, že pri otužovaní je tvoje telo schopné spáliť mnoho kalórii, pretože musí vynaložiť snahu zohrievať sa.

No zrazu prídu otázky. Kde sa mám ísť otužovať? Nemám čas sa ísť otužovať… Na otužovaní je najlepšie to, že to môžeš robiť pokojne aj doma - čiže kedykoľvek. Preto, ak sa prvú sezónu začneš sprchovať každý deň studenou vodou a aspoň 1x sa ti podarí ísť niekde do exteriéru môžeš si povedať že si sa pridal k otužilcom! :)

Daj však pozor, kde v exteriéri sa budeš kúpať a nezabudni sa poriadne vystrojiť!

Najviac tepla uniká vždy od hlavy, preto sa vystroj napríklad touto merino čiapkou, ktorá je tak minimalistická že ti počas plávania určite nebude zavadzať no skvelo ťa zahraje. Po otužovaní sa budeš chcieť rýchlo prezliecť do suchého, no telo budeš mať mierne skrehnuté a preto oblečenie musí byť veľmi pohodlné. Nebude sa ti chcieť obliekať veľa vrstiev, preto na seba rýchlo hoď hlavne merino tričko, ktoré z teba ešte odvedie vlhkosť a zároveň zahreje. V zime sa skoro stmieva a preto pri neskoršom kúpani sa ti určite zíde čelovka, ktorej nebude zavadzať ani tvoja čiapka a poskytne ti užitočné módy svietenia. Teplý čaj si zalej do kvalitnej termosky a mokré plavky si daj do nepremokavého vrecúška. K výbave určite budeš ešte potrebovať neoprénove rukavice, a topánky do vody. 

Predtým ako sa začneš otužovať si prečítaj články s presnými pokynmi ako začať a načo byť pripravený. Prípravu a samotný proces otužovania je veľmi nebezpečné podceniť !!! 

 

Sama som už pár rokov otužilcom a toto sú moje skúsenosti:

Dnes začalo byť otužovanie akýmsi trendom. Motiváciou pre otužovanie začínajú byť skvelé fotky v zamrznutom jazere alebo v plavkách a v snehu. Ja som s otužovaním začala pred 1O rokmi. Keďže bývam na sídlisku kde máme jazero, mala som postarané o to kde budem chodiť. Mojou inšpiráciou bol môj ocko, ktorý s otužovaním začal už skôr. Vždy som chodievala s ním no stála som len na brehu. Keď som si uvedomila že vo vode by mi bolo teplejšie, najnižšia teplota vody je vždy len nula stupňov, a okolie malo vtedy -20, neváhala som a začala som so studenou sprchou. Po otužovaní v studenej sprche, som to chcela ísť vyskúšať do zamrznutého jazera. 

Prvé výhody som začala cítiť paradoxne v lete, keď som sa počas mojich putovných túr musela umývať v ľadových potokoch či prameňoch. Nerobilo mi to taký problém, ako ostatným. V mori si musím zaplávať v každom ročnom období a je jedno či je to Severné more, či Jadranské. Zimu som vždy zvládala lepšie ako ostatní, no po otužovaní som aspoň mala pádny argument prečo mi nie je zima - som predsa otužilec! Moje telo omnoho lepšie zvláda teplotné rozdiely. Vďaka otužovaniu je pre mňa ľahšie výjsť zo svojej komfortnej zóny, keď je treba … 

Či v jazere, alebo na horách - vidíme sa !

Autorka príspevku: Adriána Čikotová

Prihláste sa pre odber newslettra a neujdú vám viac žiadne zľavy ani novinky:
* Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami na ochranu osobných údajov

Prihlásenie

Email:
Heslo:

Zabudli ste heslo? | Nová registrácia = 100 bodov