za nákup nad 50 € automaticky získavate dopravu zdarma

Moja cesta k skialpinizmu.

clanok

Skialpinizmus sa v posledných rokoch stal najviac skloňovaným zimným športom. Niet divu, veď tomuto športu vládne „spirit of freedom“. Spojenie slobodného pohybu po horách a lyžiarskeho umenia robí z tohto športu fenomén, ktorý si získa každého, v kom ostal kúsok dobrodruha, či bádateľa. Je až fascinujúce aký široký záber priaznivcov tento šport má. Romantická prechádzka zasneženou krajinou, čerstvo nakreslená stopa v práve napadnutom snehu alebo športový výkon v podobe rýchleho, či dlhého prechodu. Toto všetko sa v tomto športe dá nájsť.

A aká bola moja cestu k skialpinizmu?

Svoju mladosť som prežil v malej dedinke pod Vysokými Tatrami v Novej Lesnej, tá ovplyvnila moje smerovanie. Otec ako zanietený lyžiar, horolezec a dobrovoľný člen horskej služby nás od malička viedol k horským športom. Najväčšiu slabosť mal pre lyžovanie a tak sme spolu s bratom už v piatich stáli na lyžiach v Lomnickom sedle. Stáli sme na nich prakticky každý víkend. Keď to nebol tréning, tak to bola výpomoc pri výučbe lyžovania. Moja prvá skúsenosť so skialpinizmom však prišla až oveľa neskôr. Láska vzplanula, keď som doma v skrini objavil otcove tulenie pásy, oči mi zažiarili a okamžite som začal snívať o veľkom dobrodružstve. Pásy som nalepil na otcove lyže značky SULOV, dĺžky 205cm, s namontovaným prototypom skialp viazania EMERI. Preslávené „skialp“ lyžiarky značky SAN MARCO mi boli asi o dve čísla väčšie a nemali žiadny prepínač, ktorým by sa dali prepnúť do chodiaceho módu. To ale vôbec nebránilo tomu, aby som vyrazil. Moje prvé skialpové kroky smerovali do Lomnického sedla. Cesta viedla z Tatranskej Lomnice popod vysokánske stĺpy starej visutej lanovky, okolo malého, strmého vleku na Čučoriedkach cez úsek zvaný Generál a až hore do Lomnického sedla. O sneh vtedy nebola núdza a ľudí nebolo. Šiel som sám. Lyže boli ťažké, lyžiarky ma odierali, ale tá radosť zo slobody pohybu bez obecenstva bola na nezaplatenie. Ten pocit ma hrial ešte dlho, aj napriek tomu, že som ešte dva týždne nevedel poriadne chodiť kvôli obrovským otlakom z veľkých a nepoddajných lyžiarok.

Mal som potrebu zdieľať tento pocit a radosť z voľného pohybu v horách a tak som v r. 2007 otvoril predajňu HUDYsport v Košiciach a stal sa medzinárodným horským vodcom UIAGM. S lyžami som precestoval celý svet cez Irán, Maroko, Alpy, Kaukaz, či Japonsko. Ako vášnivý lyžiar a tréner lyžovania vždy rád testujem novinky a do predajne vyberám len to najlepšie.

Predajňu sme založili na podobných princípoch aké som zažil v horách. Férovosť je u nás na prvom mieste. Zákazníkom sa nesnažíme produkt predať, snažíme sa pre neho nájsť ten správny tak, aby sa naň mohol v horách spoľahnúť, ako to robím ja. Čím väčšie hory, tým väčší dôraz je potrebné klásť na detail a kvalitu produktu.

S nárastom popularity skialpinizmu sme vybudovali v Košiciach veľkú skialpovú špeciálku. Dnes máme široký výber lyží, lyžiarok, skialpinistických viazaní a rôznych doplnkov. Priamo u nás montujeme až 20 druhov skialpinistických viazaní! Nie len výber je dôležitý, u nás si zakladáme najmä na profesionálnom poradenstve. Každý, kto u nás pracuje, má priame skúsenosti so skialpom. Vyberieme pre Vás vhodnú lyžu, pomôžeme s výberom dĺžky, vyberieme, namontujeme a nastavíme viazanie. Lyžiarky to je kapitola sama o sebe, tu si nechajte určite poradiť od nás. Lyžiarky musia sedieť na jednotku, nesmú byť malé ani veľké a nesmú omínať! Ak práve mierite k nám, vyhraďte si na skúšanie skialpových lyžiarok aspoň hodinu, tu sa fakt zapotíte! Báť sa ale nemusíte, máme overené postupy ako pre vás vybrať tie pravé. A keď budú vybraté, vytvarujeme Vám teplom papuče priamo na mieru. Všetko u nás!

Vidíme sa v horách!

Ing. Tomáš Vaverčák, horský vodca UIAGM a majiteľ predajne HUDYsport Košice.

Prihláste sa pre odber newslettra a neujdú vám viac žiadne zľavy ani novinky:
* Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami na ochranu osobných údajov

Prihlásenie

Email:
Heslo:

Zabudli ste heslo? | Nová registrácia = 100 bodov