za nákup nad 50 € automaticky získavate dopravu zdarma

Lavínové batohy s Airbagmi

clanok
Lavínové batohy na princípe vystrelenia airbagu podstatne zvyšujú nádej na prežitie lyžiara v lavíne.

 

Lavínové batohy s Airbagmi

Pri lavíne, presnejšie pred strhnutím lyžiara lavínou, si musí on sám aktivovať záchranný systém potiahnutím rukoväte a v priebehu sekúnd (cca 3 sekundy) dôjde k nafúknutiu airbagu. Vďaka inverznej segregácii častíc ostanú plávať tie najväčšie na povrchu (v tomto prípade lyžiar na povrchu lavíny). Objem tela lyžiara, ktorého strhla lavína sa totiž použitím airbagu zväčší zhruba 1,5 krát. Pri uvolnení lavíny sa tak lyžiar s nafúknutým airbagom stane v prúde snehu onou veľkou časticou, čo mu zaistí potrebný vztlak k tomu, aby zostal na povrchu lavíny. Tým maximalizuje svoju bezpečnosť prežitia.

Lavínové batohy Mammut

Lavínové batohy Mammut sú bez pochyby špičkovým a vyhľadávaným artiklom pre ich:

  • spoľahlivosť (v tomto prípade sa rovná bezpečnosť) 
  • ideálnu hmotnosť pri ponuke maxima funkčných potrebných detailov (prístup do batohu, chrbtový systém, systémy uchytenia lyží, palíc, cepínov, priehradky na lopatu, sondu, polstrovania, kompresné popruhy, atď.)
  • kompaktnosť
  • anatomické strihy.

V súčasnosti batohy Mammut využívajú technológie Removable Airbag 3.0 či Protection Airbag 3.0 na princípe dusíkom plnených vymeniteľných filaš (náplní, bômb).

Vďaka vymeniteľnosti karbónových fliaš plnených dusíkom (inak bomby, príp. cartridge), je možné ich opakované používanie, teda je možné opakovan0 vystrelenie airbagov, samozrejme po výmene náplne (bomby). 

Systém Removable Airbag 3.0 je lavínový airbagový systém, ktorý je možné prekladať medzi batohmi kompatibilnými s týmto systémom, tj. so systémom Removable Airbag 3.0. Ten je založený na štvorcovom, pestrofarebnom airbagu, ktorý sa nafúkne za hlavou lyžiara v priebehu niekoľkých sekúnd. Nový systém je bezpečný a ľahko sa používa. Je ešte ľahší a menší ako predtým. Jeho výhodou teda nesporne je, že sa dá pripevniť ku všetkým batohom kompatibilným s odnímateľným Removable Airbag 3.0. 


Protection Airbag System 3.0 je lavínový airbagový systém ktorý je pevne fixovaný na konkrétny batoh a nie je možné ho prekladať do iných batohov. Jeho nespornou výhodou je, že nafúknutý airbag poskytuje bočnú ochranu vrchnej časti tela, tzv. traumatická ochrana (ochrana pred mechanickými zraneniami). Taktiež ponúka benefity ako nízku hmotnosť (približne 1,2 kg s karbónovou fľašou), extrémne malý objem balenia, spoľahlivú technológiu stlačeného plynu, výškovo nastaviteľnú rukoväť, či balón airbagu v jasnej signálnej farbe. 

Obe technológie sú implementované aj vo verziách batohov Light s nižšou hmotnosťou batohov ako Light Removable Airbag 3.0 a Light Protection Airbag System 3.0.

 

Lavínové batohy Scott 

Lavínové batohy SCOTT PATROL E1 30 a SCOTT PATROL E1 22 Short obsahujú úplne nový systém airbagu Alpride E1. Plne elektrický systém prekračuje hranice inovácie zásluhou technológie superkapacitorov. Patria k najľahším elektrickým systémom airbagu na trhu. Technológia superkapacitoru spolu s výnimočným dizajnom vedú k jednému z najľahších systémov airbagov na trhu.

 Prečo lavínový batoh Scott?

  • superkapacitor technológia: nízke zimné teploty neovplyvňujú výkon alebo nabíjanie superkapacitora
  •  radiálny ventilátor Turbo: viac výkonu a objemu v kratšom čase
  •  mechanické spúšťanie a deflácia: nie je možná žiadna elektronická chyba
  •  žiadne bomby / žiadna Li-ion batéria: žiadne obmedzenia pre cestovanie a prepravu
  •  2x AA batérie: nabíjanie na horách bez napájania
  • funkčné detaily 

Nezabúdajme, že lavínový batoh nie je módnym doplnkom, a jeho použitím môžeme predísť zbytočným stratám na životoch, respektíve, urobiť maximum, čo nám technológie pri pohybe v nie vždy dobre prečítanom či rizikovom teréne umožňujú.

 

 

Tu nájdete celé video k lavínovej problematike v skratke, ktoré sme pre vás pripravili s Radom Bujdošom.

 

Vidíme sa v horách!

Ing. Tomáš Vaverčák, horský vodca UIAGM a majiteľ predajne HUDYsport Košice.

 

Prihláste sa pre odber newslettra a neujdú vám viac žiadne zľavy ani novinky:
* Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami na ochranu osobných údajov

Prihlásenie

Email:
Heslo:

Zabudli ste heslo? | Nová registrácia = 100 bodov