za nákup nad 50 € automaticky získavate dopravu zdarma

Bezpečnosť v lavíne - ako na výber lavínového batohu?

clanok

Lavínová bezpečnosť bola pri pohybe v horách vždy dôležitou témou. S technologickým pokrokom a novými informáciami máme stále viac možností prevencie, rovnako stúpa aj šanca prežitia, ak už sa v lavíne objavíte. Takzvaná „svätá trojica“ - vyhľadávač, lopatka a sonda – sa stali bežnou výbavou aj rekreačných turistov a skialpinistov. V posledných rokoch sa však stále väčšej obľube tešia lavínové batohy. Nepomáhajú len nájsť zasypaného kamaráta, ale vôbec predchádzať zasypaniu, a navyše nie ste odkázaní na pomoc niekoho iného.

V súčastnosti poznáme dva typy lavínových batohov – batohy s plynovou kartušou, ktorá po aktivovaní naplní airbag vypustením stlačeného vzduchu, a novinkou sú batohy s elektrickým ventilátorom.

Prvý spomínaný druh spoľahlivo funguje už niekoľko rokov. Princíp je jednoduchý, plne mechanický a nie je náchylný na vonkajšie vplyvy. Kartuša, dnes už v drvivej väčšine karbónová, je ľahká a skladná, po aktivácii nie je potrebné kupovať nový kus, stačí si nechať doplniť pôvodný. Nevýhodou je jednorázové použitie – málo kto so sebou bude nosiť náhradnú bombičku, a cestovanie lietadlom, keďže ide o tlakovú nádobu. Kto sa za snehom vydáva do zahraničia si zvykne kartušu kupovať až na mieste (a rovnako ju tam potom nechať), druhou možnosťou je vybaviť si k nej papiere a vziať ju priamo na palubu, čím sa vyhnete tomu že vám ju z odbavenej batožiny zbytočne vyhodia.

Novinkou, ktorá je na trhu len posledné roky, je systém s elektrickým ventilátorom. Jedným z najlepších na trhu je Alpride E1, ktorý ešte do minulého roka mohol výhradne používať Scott. Batoh funguje na princípe nabíjacieho superkapacitora, ktorý po aktivovaní rozbehne ventilátor a ten v priebehu pár sekúnd nafúkne airbag. Veľkou výhodou je možnosť dobíjania USB káblom alebo tužkovými batériami, čím odpadá nutnosť neustáleho dopĺňania kartuše. Batoh tak môžete po aktivovaní znova použiť takmer okamžite, rovnako cestovanie lietadlom nepredstavuje žiaden problém. A samozrejme, odpálenie si môžete vyskúšať na nečisto v pohodlí domova bez nutnosti následne kupovať novú náplň. Nevýhodou je vyššia hmotnosť a obstarávacia cena, ktorá sa však časom vráti, lebo všetky náklady spojené s dopĺňaním kartuše odpadnú.

Nutno ešte podotknúť, že ani najlepší lavínový batoh Vám prežitie v lavíne nezaručí, preto buďte obozretní. Stále platí že najbezpečnejšie je sa do lavíny vôbec nedostať, nepodceňovať prevenciu a každú túru si svedomito a poctivo naplánovať :)

 

Prihláste sa pre odber newslettra a neujdú vám viac žiadne zľavy ani novinky:
* Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami na ochranu osobných údajov

Prihlásenie

Email:
Heslo:

Zabudli ste heslo? | Nová registrácia = 100 bodov