za nákup nad 50 € automaticky získavate dopravu zdarma

Test Atomic Backland 107.

clanok

Malý test veľkých lyží, takto by sa dal nazvať jeden pekný deň strávený v hlbokom snehu na lyžiach Atomic Backland 107. Cieľom bolo otestovať hlavne jazdné vlastnosti toľko ospevovaných lyží Backland 107.

Najprv pár technických informácií na úvod:

Lyže Atomic Backland 107, najširšie lyže z modelovej rady Backland, boli navrhnuté pre vyznávačov freetouringu – skialpinistov, ktorí sa neúnavne vydávajú za tým najhlbším prašanom. Patentovaný HRZN Tech (špička ktorá zvyšuje vztlak o 10%) sa spolu s Powder Rockerom postarajú o to, že si jazdu v prašane vychutnáte naplno. Šírkou 107 mm sa už radia do freeridového spektra lyží, no s hmotnosťou 1550g/182cm ostávajú stále dostatočne obratné a ľahké aj počas výstupu. Narozdiel od užších modelov z rovnakej rady použil Atomic Ultra Power Woodcore – drevené jadro zo zmesi buku a paulónie, čo im dodalo stabilitu ktorou sa vyznačujú závodné lyže. V kombinácii s karbónovou výstužou, ktorá zaručí vynikajúcu torznú tuhosť aj na tvrdom podklade, ide o univerzálne freetouringové lyže. Nestratia sa však ani pri bežnej lyžovačke v rezorte. Napriek svojmu zaradeniu ku skialpovým lyžiam ich veľa recenzentov hodnotí ako all-mountain lyže, stvorené na jazdu v prašane, no stále maximálne obratné a stabilné pri vysokých rýchlostiach a lyžovačke v stredisku.

Nabudený teoretickými informáciami som sa po dobrom snežení hladný vrhol na tieto lyže :) Lyže boli vrámci testovacej sady Atomic vybavené viazaním Atomic shift, na ktoré som bol tiež veľmi zvedavý. Naplánovaný bol okruh cez Baranie sedlo. Začali sme v Lomnickom sedle v žľabe zvanom Kartarik. Sneh bol príjemne mäkký a bolo ho tak akurát, aby lyže predviedli, že v prašane to vedia ;) Pokračovali sme jazdou cez Filmarský žľab. V hornej časti bol sneh tvrdý, no lyža napriek svojej šírke sebavedomo držala pekne na hrane. Po dojazde v Malej Studenej doline lepíme detailne spracované hybridné pásy a ťapkáme pomaly hore. Pásy držia výborne aj na problematických snehoch a viazanie shift funguje na jedničku. Ovládanie viazania je jednoduché a plne funkčné. Jediné, čo sa mu dá vytknúť je jeho hmotnosť. Ale ani tá nie je neopodstatnená. Dáva viazaniu pevnosť a jazdcovi istotu. Vypínanie špičky aj päty funguje podľa DIN noriem pre zjazdové viazania. Váha lyže je v pomere k jej šírke neuveriteľná, len 1,55kg. V Baranom sedle zlepujeme pásy a vrháme sa na dol. Sneh je rôznorodý, od prachového až po kôru. Lyžu a jej jazdné vlastnosti to však nijako neovplyvňuje. Krátky, či dlhý oblúk, pohodová, či rýchla až agresívna jazda-môžte si vybrať. 

Ak by som mal vysloviť verdikt, tak za mňa päť z piatich. Atomic Backland 107 je päť hviezdičková lyža v akomkoľvek teréne a v akomkoľvek snehu. 

Obľúbil som si taktiež titánovú verziu tejto lyže, Atomic Vantage 107 TI, ktorú používam ako absolútnu univerzálku na celú zimu. Lyža je pre svoju tvrdosť vhodná pre výborných lyžiarov preferujúcich rýchlu jazdu. Tu je jej popis výrobcu:

Plnokrvnými all-mountain lyžami od Atomicu sú lyže z rady Vantage so svojím najširším modelom Vantage 107 TI. Revolučná Prolite konštrukcia dodá potrebnú tuhosť v kľúčových zónach pri zachovaní nižšej hmotnosti oproti konkurencii. Hoci doménou tejto lyže sú dlhé a rýchle oblúky na otvorenom priestranstve, prekvapí svojou hravosťou a obratnosťou. Titánová platňa dodá maximálnu stabilitu, HRZN Tech špička sa postará o vztlak a plávanie v prašane. Túto lyžu ocenia agresívni skúsení jazdci čo hľadajú univerzálnu výkonnú lyžu na celú sezónu, ktorá sa nestratí v žiadnych podmienkach.

Ing. Tomáš Vaverčák, horský vodca UIAGM.

 

Prihláste sa pre odber newslettra a neujdú vám viac žiadne zľavy ani novinky:
* Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami na ochranu osobných údajov

Prihlásenie

Email:
Heslo:

Zabudli ste heslo? | Nová registrácia = 100 bodov