za nákup nad 50 € automaticky získavate dopravu zdarma

Ako si správne zvoliť skialpovú výstroj?

clanok

Už dlhšie sa pohrávate s myšlienkou, že chcete začať so skialpom, a práve ste sa rozhodli, že túto sezónu si už rozhodne nenecháte ujsť? Alebo ste sprvoti volili cestu kompromisu a tento rok to chcete našilapnuť inak? Či váš spoľahlivý parťák dosiahol penzijný vek a nastal ten správny čas na niečo nové a inovatívne?

Áno, aj v skialpe sa prejavuje trend napredovať míľovými krokmi za maximálnou efektivitou vo funkčnosti, výkone a komforte. Práve pre rôznorodosť individuálnych očakávaní a potrieb od výstroje sa je viac ako vhodné "špecializovať" v rámci  kategórií tejto športovej disciplíny - od ľahkého, až pretekového speedtouringu, cez bežný, klasický skitouring až po excelentné zjazdové vlastnosti šlapacej freeride výstroje . Prinášame vám prehľad toho, ako si našiť výbavu "na mieru". A ak už netrpezlivo očakáváte novú zimnú sezónu, tak sa určite radi pozriete na posledné trendy zo sveta skialpovej výstroje.

- skialpmania

 

Tipy pre správny výber lyží

Aké dlhé lyže?

Spýtajte sa sami seba: do akého terénu chcem s lyžami vyraziť? A aké sú moje lyžiarske schopnosti?

Lyže dlhšie ako postava (+ 5-10 cm) ponúkajú viac stability pri rýchlejšej jazde a lepšie nesú v mäkkom snehu, ale vyžadujú si vynikajúceho lyžiara, obzvlášť pri náročných podmienkach. Vo fajnovom prašane to nehrá až takú dôležitú rolu.

Príliš krátke lyže (výška postavy - 15 cm) slabo nesú v mäkkom snehu a na tvrdom snehu sú veľmi nestabilné. Aj pre zelenáčov v lyžiarskej technike platí pri výbere správnej dĺžky lyží pravidlo: výška postavy – 10 cm.

Športová jazda alebo ľahké ovládanie?

Začiatočníci by mali zvoliť lyže s mäkším flexom, teda „mäkšie lyže“, ktoré umožňujú jednoduchšie nasadenie oblúka a kontrolu. Takéto lyže Vám odpustia aj nejaké chybičky v technike, reagujú na ne menej citlivo.

Pokročilý lyžiari a experti volia radšej lyže s tvrdším flexom. Tieto zaručia, že pri jazde pocítie okamžité a priame reakcie.

Šírka lyží

Tu je dôležité najmä to, do akého terénu a na aký účel majú lyže slúžiť. Lyže so šírkou 85 +/- 5 mm sú najvšestrannejšie, dá sa s nimi jazdiť všade a dokonca aj pôžitok z jazdy je za normálnych podmienok väčší ako na úzkych doskách, najmä v prašane. Naozaj široké lyže sú neporaziteľné v prašane a mäkkom snehu.

Starostlivosť o lyže

Lyže bez servisu = menej zábavy. Profesionálny servis z času načas sa určite vyplatí. Hrdzavé hrany ako dôsledok nesprávneho skladovania a suchá sklznica citeľne zhoršujú jazdné vlastnosti lyží.

* Ľahké až pretekárske modely // SPEEDTOURING 

Hlavne nech sú lyže ľahké! Toto je niečo pre znalcov a špecialistov orientovaných na výkon. V porovnaní s ťažšími modelmi, sú jazdné vlastnosti týchto lyží prehliadnuteľné. Vážia okolo 1kg. Sú všestranné, ale predsa nemajú vlastnosti ako allround lyže. Pri zjazdoch si ale vyžadujú dobré až veľmi dobré lyžiarske schopnosti. Cieľovú skupinu pre tieto modely tvoria skialpinisti orientovaný na výstupy, taktiež tí, čo sú posadnutí vážením výstroje a naozaj nároční športovci.

* Allround lyže // SKITOURING

Všestranné modely, vhodné na čokoľvek. Lyže tejto kategórie sa vyznačujú tým, že sú vyrobené z hodnotných materiálov a s kvalitnou konštrukciou, sú ťažšie a často aj širšie pre lepšie jazdné vlastnosti.  S nimi zvládnete s istotou každý terén a druh snehu. Najmä na tvrdom podklade sa výrazne odlišujú od ľahkých modelov. Najlepšie sú na krátke až stredne dlhé oblúky a aj rýchlosť si ľahko ustrážite.

* Freetour a freeride // FREETOURING

Tieto lyže to naozaj vedia. Konštrukcia je podobná u freeride aj freetour modelov, ale freetour modely sú o niečo ľahšie. Dlhé oblúky, vyššia rýchlosť a ani jazda v prašane im nespôsobujú ťažkosti. Šírka týchto lyží môže byť až 100 mm a viac. Občas aj nejaký ten skok a to všetko v rozmanitom teréne a dokonca aj na rozjazdenom snehu, tieto lyže sú trieda sama o sebe.

Pre fajnšmekrov:

V súčastnosti je trendom výrobcov ešte detailnejšia špecifikácia delenia lyží, a to na tieto kategórie:

Racer * Touring light * Touring allround * Touring perform * Touring freetour * Touring freeride

 

Tipy na výber lyžiarok

Aj tu je dôležité do akého terénu sa chystáme a aké sú naše lyžiarske schopnosti. Pri skúšaní je potrebné si lyžiarky poriadne obuť a aspoň 10 minút nechať na nohe. Poprechádzajte sa v nich pokiaľ možno po predajni, aby ste získali reálny dojem ako Vám model sedí. Musia dobre sedieť na päte a okolo členku, aby ste efektívne využívali sily. Otlaky vznikajú, ak sú lyžiarky príliš veľké, alebo aj pri ponožkách, ktoré nesedia no chodidle. Ak  máte problém nájsť vhodné lyžiarky, dnes už sú k dispozícii aj modely, ktorých forma sa dá individuálne prispôsobiť, tzv. „boot fitting“. Váš predajca Vám istotne odborne poradí.

Nové modely lyžiarok

V lyžiarkach sa čo-to zmenilo. Na jednej strane sú v popredí modely orientované na výstup – ľahké, ohybné, s krátkou podrážkou a vysokým komfortom pri šliapaní, ale aj tak ponúkajú slušný výkon aj pri jazde. Túto kombináciu výrobcovia zvládli dosť dobre.

Na druhej strane je citeľný trend smerom k freetouringu v modeloch, ktoré sú síce určené v prvom rade na šliapanie, ale pozornosť sa jednoznačne sústreďuje na výkon pri zjazde. Nové modely napĺňajú aj v tomto smere všetky očakávania.

Samozrejme aj lyžiarky sa delia na kategórie.

* Pretekárske a ľahké lyžiarky // SPEEDTOURING

Ľahké a pohodlné pri výstupe – Porsche medzi lyžiarkami. Hmotnosť jednej lyžiarky je okolo 1000g. Aj túry s lezeckými úsekmi alebo pasážami, kde je potrebné dať lyže na batoh, nie sú problém.

* Allround + perform // SKITOURING

Najlepší kompromis medzi hmotnosťou, pohodlím pri výstupe a výkonom pri jazde. Športovo úzky tvar, priamy prenos sily a tým možnosť športovej jazdy.

* Freetouring + Freerideride // FREETOURING

Tu ide v prvom rade o pôžitok z jazdy. Aktuálne modely ponúkajú aj dostatok pohodlia pri výstupe.

Tipy na výber viazania

Lyže a viazanie musia spolu ladiť. Ťažké freeridové lyže a ľahké pretekárske viazanie nejdú vôbec dokopy! Pozor, určité lyžiarky a viazania sa nesmú kombinovať! Hmotnosť výstroje je síce tiež dôležitá, ale to sa vraj dá dobehnúť tréningom ;-) Ak vás zaujíma, aké viazanie je vhodné vo vami vybranej kategórii, respektíve sa v nich chcete zorientovať či porovnať si ich vlastnosti a parametre, stačí si opäť zvoliť kategóriu viazania:

* Speedtouringové  * Skitouringové  * Freetouringové

Bezpečnosť

Na začiatku sezóny si aj viazanie zaslúži malý servis. Skontrolujte či nie je poškodené a či správne funguje. Len správne fungujúce a nastavené viazanie je spoľahlivé. Chyba nemusí byť vždy vo viazaní, skontrolujte aj lyžiarky, zvlášť jednotlivé otvory na upínanie do viazania na špičke a päte, podrážky by nemali byť príliš opotrebované aby sedeli vo viazaní, tak aby správne vypínalo a bolo bezpečné.

 

Náš TIP Ako si správne vyskladať set:

Ak by ste sa chceli vyskladať svoj set sami, doporučujeme nášho SKIALP GURU, ktorý vás bude sprevádzať vo forme filtrácie v danej kategórii a tým vám umožní zladiť si set zmysluplne a "na mieru". Taktiež radi poradíme prostredníctvom chatu na našom webe i osobne v našej predajni.

 

Do skorého videnia a šlapania ;-)    

-- tím skialpmanie --

 

Zdroj:

 https://www.alpenverein.at/portal_wAssets/docs/service/bergauf/pdf_downloads/bergauf_2019/Bergauf_5_19_ebook.pdf

 

 

 

 

 

 

Prihláste sa pre odber newslettra a neujdú vám viac žiadne zľavy ani novinky:
* Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami na ochranu osobných údajov

Prihlásenie

Email:
Heslo:

Zabudli ste heslo? | Nová registrácia = 100 bodov