za nákup nad 50 € automaticky získavate dopravu zdarma

Chystáš sa na via ferraty?

clanok

Via ferrata je označenie outdoorovej aktivity, ktorá umožňuje širokému spektru ľudí zažiť dobrodružstvo na strmých skalách a skalných stenách. Názov "via ferrata" pochádza z taliančiny a znamená "železná cesta". Tento druh aktivity využíva oceľové lano, rebríky, kliny a mostíky, ktoré sú upevnené v skale a umožňujú lezcovi postupovať cez náročné úseky.

Via ferrata sa vyvinula ako prostriedok zlepšenia prístupu do horských oblastí a bola pôvodne používaná na vojenské účely, najmä v Alpách počas prvej svetovej vojny. Dnes sú via ferraty obľúbenou turistickou atrakciou, ktorá kombinuje adrenalín s krásnymi panoramatickými výhľadmi.

Pre lezenie via ferraty potrebuješ niekoľko základných vecí:

  1. Horolezecká prilba: Ochrana hlavy je nevyhnutná, pretože kamene alebo iné predmety môžu spadnúť z vyšších úrovní a spôsobiť úraz.
  2. Ferratový set: Tvorí kombinácia sedacieho úvezu (sedák) a feratovej brzdy. Brzdu tvorí dvojica špecialných karabín a tlmič pádu.
  3. Rukavice: Nosenie rukavíc je užitočné, pretože ochránia tvoje ruky pred odreninami a porezaním od ostrých častí skál.
  4. Obuv: Výber vhodnej obuvy ti umožní ľahší pohyb v technickom teréne. Tieto topánky charakterizuje dobrá trakcia a climbing zone na špičke topánky.

Je dôležité, aby si pred výstupom via ferraty mal aspoň základné znalosti horolezectva a vedel používať ferratový set správne. Ak sa necítiš istý, lezenie via ferraty je lepšie absolvovať s miestnym sprievodcom alebo skúseným horolezcom. Bezpečnosť je kľúčová pri tomto dobrodružnom športe, a preto si pred výstupom dôkladne over svoju výbavu a priprav sa na všetky výzvy, ktoré ťa na via ferrate čakajú.

Prihláste sa pre odber newslettra a neujdú vám viac žiadne zľavy ani novinky:
* Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami na ochranu osobných údajov

Prihlásenie

Email:
Heslo:

Zabudli ste heslo? | Nová registrácia = 100 bodov